Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΑΝΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Στην σημερινή τραγική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της πατρίδας μας, η συμπεριφορά των συμπολιτών μας θυμίζει αυτό που είχε πεί ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής «η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο» Διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις, ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να συμβάλουμε οικονομικά για να βγούμε από το αδιέξοδο. Όταν όμως εξαγγέλλονται τα φορολογικά μέτρα, κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει. Η κάθε κατηγορία φορολογουμένων ζητά απαλλαγές και να πληρώσουν οι άλλοι.

Όλοι έχουν τις δικαιολογίες τους για την αποφυγή και το κακό είναι ότι περισσότερο φωνασκούν αυτοί που όλοι γνωρίζουμε πως με πολλούς τρόπους φοροδιαφεύγουν. Θα σταθώ ιδιαίτερα σε μια κατηγορία επαγγελματιών, που οι πάντες γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν, γίνονται με τις δικές τους επιλογές. Είναι οι ιδιοκτήτες ταξί. Επιλέγουν τους πελάτες ανάλογα με το που πάνε, αρνούνται πολλές φορές την μίσθωση και χωρίς να ρωτούν παίρνουν κι άλλους, με την δικαιολογία της εξυπηρέτησης. Η πολλαπλή μίσθωση είναι πολύ καλή πηγή εσόδων. 
Είναι κι αυτός ένας λόγος που δεν θέλουν τις ταμιακές μηχανές. Πρώτος προσπάθησε να τις επιβάλει ο κ. Σημίτης κι από τις αντιδράσεις τους έκανε πίσω. Δεύτερος ο κ. Καραμανλής αλλά κι αυτός είχε την ίδια τύχη. 

Τώρα είναι η σειρά του κ. Παπανδρέου, θα περιμένουμε να δούμε αν θα το επιβάλει, παρά τις εξαγγελίες του. Γιατί όλοι κάνουν πίσω; Γιατί η τάξη αυτή πρέπει να εξαιρείται; Έχουν κάποια δικαιώματα που στερούνται οι άλλοι; Το μέτρο δεν θίγει τους ελάχιστους οδηγούς, αλλά τους ιδιοκτήτες που είναι οι πολλοί. Σαν επαγγελματίες και ιδιοκτήτες, γιατί να δικαιούνται το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων; Με το σκεπτικό αυτό το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στους περιπτεράδες, στα καταστήματα ψιλικών, στα πρατήρια γαλακτοκομικών και σε πολλά άλλα επαγγέλματα. Είναι δυναμικοί και οι κυβερνήσεις δέχονται την διάκριση και την μη εφαρμογή του νόμου, που για τις άλλες κατηγορίες πολιτών είναι αδιανόητο. Θα πρέπει λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση να μην δεχθεί τον εκβιασμό, τις φαιδρές δικαιολογίες και να επιβάλει τον νόμο χωρίς διακρίσεις.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...