Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Λειτούργημα, η επάγγελμα.

Ποια από τις δύο ιδιότητες ασκούν οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου; Είναι μια δύσκολη απάντηση, γιατί πράγματι δεν είναι όλοι το ίδιο. Να εξετάσουμε και τις δύο κι οι αναγνώστες ας τους αποδώσουν αυτήν που θεωρούν ως σωστή ιδιότητα. Κατ’ αρχήν την αμοιβή τους την ονομάζουν «βουλευτική αποζημίωση» κι όχι μισθό, η παροχή υπηρεσιών. Ο όρος υπάρχει, αλλά στις ημέρες μας χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που κάποιος παθαίνει ζημιά και δι αυτό από κάπου αποζημιώνεται. Στην προκειμένη περίπτωση ποια ακριβώς είναι η ζημιά και γιατί διαρκώς δίνουν αυξήσεις στον εαυτό τους; Μήπως γιατί αυξάνονται οι ζημιές τους, η ο τιμάριθμος; Μαζί με τις αμοιβές αυξάνουν και τα διάφορα προνόμια που είχαν θεσπίσει οι προηγούμενοι και δεν είναι λίγα.

Ακόμη και τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσεως, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, αυτόεξαιρέθηκαν. Αν κάνουν λειτούργημα, γιατί πάντα φοβούνται μην δεν επανεκλεγούν, η μην υποπέσουν σε δυσμένεια στην ηγεσία του κόμματος. Μήπως γιατί δεν θα προλάβουν να συμβάλουν στην πρόοδο της πατρίδας; Η αλήθεια είναι πως σχεδόν κανένας Έλληνας δεν εργάζεται όσο αυτοί; Ξοδεύουν όπως μας λένε μεγάλα ποσά για να επιτύχουν την εκλογή τους. Είναι τόσα δε, που διά νόμου έχει ορισθεί το ύψος της δαπάνης, κάτι που φυσικά ποτέ δεν τηρείται. Εργάζονται πολλές ώρες στην βουλή, με την συμμετοχή τους στις εξεταστικές επιτροπές, αλλά έχουν έξτρα αμοιβές γι αυτό. Μήπως δεν θα έπρεπε, αφού ποτέ δεν βγάζουν αποτέλεσμα και κανείς εκ των παραβατών δεν τιμωρείται; Η παρουσία τους στις συνεδριάσεις είναι ελάχιστη. Έχουν απαρτία όταν μιλούν οι αρχηγοί και στις ψηφοφορίες. 

Όπως βλέπουμε στις μεταδώσεις από το κανάλι της βουλής, συνήθως είναι τόσοι, που μπορείς εύκολα να τους μετρήσεις. Μετά έχουμε τον δεύτερο πυλώνα της δημοκρατίας μας, που είναι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Πριν ακόμη οι πολίτες ξυπνήσουν να πάνε στην εργασία τους, πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει τους καυγάδες στα τηλεπαράθυρα και στα μικρόφωνα των ραδιοφώνων. Το βράδυ πάλι τα ίδια και μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα αρχίζουν τον δεύτερο γύρο, μαζί με τους τηλεαστέρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πότε άραγε κοιμούνται; Έτσι ο κόσμος τους θεωρεί μαχητικούς, αλλά αυτόδιαφημιζόμενοι, γίνονται αναγνωρίσιμοι. Βασικός λόγος, γιατί ο απλός ψηφοφόρος δεν εξετάζει βιογραφικά, ψηφίζει όποιον γνωρίζει. Έτσι εκλέγονται αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι σύζυγοι τραγουδιστών κλπ. Με ποια προσόντα; Έχουν τις επισκέψεις στην εκλογική τους περιφέρεια για να τακτοποιήσουν τα αιτήματα (ρουσφέτια) των ψηφοφόρων τους. 

Συμμετοχή σε δοξολογίες, εγκαίνια έργων, ομιλίες, επετείους και να χειροκροτούν στις ομιλίες των αρχηγών τους, όταν εξαπολύουν μύδρους κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Αγωνίζονται να προλάβουν, γιατί τα διάφορα σκάνδαλά δεν τους αφήνουν ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και το σπουδαιότερο όταν κουρασθούν από τους πολύχρονους αγώνες (αρκετοί εξ αυτών) θυσιάζουν και τα παιδιά τους δίνοντάς τους την σκυτάλη, για την συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης. Πόσοι εκ των συμπολιτών μας θα έκαναν τόσες θυσίες για την ευημερία του τόπου, αν και όλοι διαθέτουμε αρκετό πατριωτισμό. Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε ποια ιδιότητα θα τους αποδώσουμε, μήπως τους αδικήσουμε. Ακόμη μήπως πρέπει να αναγνωρίσουμε το έργο τους και να τους δικαιολογήσουμε με τους όρους που έθεσαν για την γρήγορη και καλή συνταξιοδότηση τους; Πολύ και εξαντλητική εργασία σε μικρό χρονικό διάστημα, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι οποίοι για να συνταξιοδοτηθούν πρέπει να δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή. 

Αρκετά στοιχεία για να σκευθούμε ποιό είναι το κίνητρό τους και η απόφασή τους να έχουν μία από τις δύο ιδιότητες. Η φωτογραφία που υπάρχει στην αρχή του κειμένου ίσως επηρεάσει την κρίση σας, όχι πως δεν έχει σημασία, είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να σας βρίσκει σύμφωνους. Είναι μια τρίτη άποψη την οποία εξέφρασαν οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές, σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης με τον νέο εργατικό νόμο. Και τώρα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, να γράψετε σχόλια για την απόδοση της κατά την γνώμη σας σωστής ιδιότητας, έτσι ίσως κάνουμε μια μικρή σφυγμομέτρηση.

2 σχόλια:

  1. Τώρα τελευταία συνεχώς ακούω για επαγγέλματα -λειτουργήματα.
    Εχουμε και λέμε:
    -είναι λειτούργημα να είσαι... αδελφή νοσοκόμα!
    -είναι λειτούργημα να είσαι δάσκαλος και ας μπήκες στον χώρο της εκπαίδευσης επειδή το δέλεαρ ήταν ο εύκολος και σίγουρος διορισμός και η σχέση σου με το μαθητή είναι όση του ΓΑΠ με την ρητορεία
    -είναι λειτούργημα να είσαι δημοσιογράφος διότι εσύ με την λάσπη κάνεις μόνο λασπόλουτρα
    -είναι λειτούργημα να είσαι ιατρός και ας η σχέση σου με το χρήμα είναι πιο στενή και απο την "στενή" της φυλακής
    Και αν δεν τόξερες Γιώργο,ο κ.Αποστολόπουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών είπε το εξής αμίμητο παρουσιάζοντας ενα καινούριο ασφαλιστικό προϊόν "Ο ασφαλιστής ασκεί λειτούργημα σε δύσκολες στιγμές δίπλα στο συνάνθρωπο του"
    Ε μετά απο αυτό νομίζω οτι οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να πλασάρονται και αυτοί ως λειτουργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δικαίωμα μπορεί να έχουν να λένε πως είναι λειτουργοί. Και οι παπάδες λένε πως είναι λειτουργοί του Θεού, αλλά είναι του Μαμωνά. Το ίδιο και οι βουλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...