Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Υπουργείο προστασίας του πολίτη,

Πρό ολίγων ημερών στον ίδιο χώρο δημοσιεύθηκε άρθρο μου, στο οποίο έγραφα πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης όταν ανέλαβε, ήταν η αλλαγή της ονομασίας των υπουργείων και σε τι ωφέλησε αυτό τους πολίτες. «δια βίου μάθησης» «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» κλπ. Σήμερα δεν μπορούσα να μην γράψω για το περίφημο «προστασίας του πολίτη». Το θέμα είναι επίκαιρο, η λύπη μας μεγάλη για τον χαμό των δύο νέων ανθρώπων, που έχασαν την ζωή τους κάνοντας σωστά και με αυταπάρνηση την δουλειά τους. Όχι με την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, αλλά ούτε και την μισθοδοσία, των καρεκλοκενταύρων. Επειδή πολλά μάθαμε από συναδέλφους τους που μίλησαν επωνύμως στα μέσα ενημέρωσης.

Καλό θα ήταν ο κ. υπουργός να μας πληροφορήσει αν αυτά είναι αλήθεια και τι θα κάνει στο εγγύς μέλλον; Είναι προστασίας των πολιτών, αλλά ποιών πολιτών; Των ανωνύμων η των επωνύμων; Απ’ ότι ακούσαμε, η κατάσταση που επικρατούσε επί της προηγουμένης κυβερνήσεως, παραμένει ίδια. Μεγάλος αριθμός ενστόλων ασχολείται με την φύλαξη βουλευτών, εκδοτών, καλαναρχών, μεγαλοδημοσιογράφων, προέδρων ΠΑΕ και άλλων διασήμων και μεγιστάνων του πλούτου. Αυτοί μάλιστα αμείβονται καλύτερα από τους συναδέλφους τους που είναι εκτεθειμένοι στον δρόμο και με ελαφρύ οπλισμό, γιατί είναι κοντά στην εξουσία. Επίσης η φύλαξη των γηπέδων κατά την διάρκεια αγώνων. Όλοι αυτοί φυλάσσονται καλά. Δεν μάθαμε να συμβαίνει σε κανέναν τίποτα. Για απλούς πολίτες όμως μαθαίνουμε κάθε μέρα. Ληστείες, βιασμούς, κλοπές μεγάλες σε τράπεζες και μικρότερες αλλά οδυνηρότερες σε γέροντες μόλις είχαν πάρει την σύνταξή τους, σε γυναίκες που τους άρπαξαν την τσάντα, παραβιάσεις σπιτιών και κακοποίηση των ενοίκων. 

Γιατί η πολιτεία να διαθέτει δύναμη γι αυτούς που είναι κατά νόμον ίσοι, βέβαια είναι λιγάκι πιο ίσοι; Ως αντιπολίτευση λέγατε πως κάποια κακώς κείμενα που δεν άγγιζαν οι προηγούμενοι, θα τα διορθώνατε, τώρα τι έγινε; Πριν την κυβέρνηση της ΝΔ εσείς κυβερνούσατε και πάλι η ίδια κατάσταση επικρατούσε. Μήπως υπάρχει άρθρο του συντάγματος που τηρείτε με ευλάβεια και δεν το γνωρίζουμε; Όταν έχει κάποια επιτυχία η αστυνομία λέτε μπράβο στον επικεφαλής υπουργό. Όταν κάτι δεν γίνει σωστά φταίει η ηγεσία της. Όροι ποδοσφαιρικοί. Όταν μια ομάδα παίρνει διακρίσεις, τιμή και δόξα στον πρόεδρο. Όταν χάνει, φταίει ο προπονητής και τον διώχνουμε. Μάθαμε πως αγοράζουν με δικά τους χρήματα αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, πιστόλια και σφαίρες. Αυτό είναι ρεζιλίκι. Μάλιστα σφαίρες, για να κάνουν εξάσκηση. Περιπολικά και μοτοσυκλέτες χαλασμένες, χωρίς service, χωρίς ανταλλακτικά, με πολλά χιλιόμετρα, και οικονομία στην βενζίνη. 

Δεν είναι δικά μου αυτά που γράφω, οι ίδιοι τα είπαν δημόσια και επώνυμα. Ποιός εγκρίνει τις δαπάνες της αστυνομίας; Με ποια κριτήρια αλλού κόβει κι αλλού δίνει; Τι κάνουν οι εθνοπατέρες μας; έχουν χαλασμένα και παλαιά αυτοκίνητα; Κάνουν οικονομίες στα δικά τους έξοδα και στους παρατρεχάμενους; Δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα τα κόμματα εκτός από την κρατική επιχορήγηση που παίρνουν, είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες με δάνεια, ασφαλώς με την εγγύηση του δημοσίου. Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω την βαθειά μου λύπη στους γονείς και συγγενείς αυτών των παιδιών, τα οποία προσπάθησαν να κάνουν σωστά το καθήκον τους, πραγματικά για τους πολίτες, παρ’ όλο που όπως δείχνουν τα γεγονότα δεν είχαν αρκετή κάλυψη για μια τέτοια καταδίωξη. Γνωρίζω πως δεν υπάρχει παρηγοριά στον θάνατο. Αλλά όλοι μας πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως μεγάλη θυσία. Να μην περάσει έτσι και ξεχαστεί όπως τα άλλα νέα παιδιά που χάσαμε στα Ίμια.

2 σχόλια:

  1. Η αλλαγή ονομασίας των υπουργείων μοιάζει να μην φτάνει για να αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας.Θέλει πολύ δουλειά για να αλλάξει κάτι σε αυτήν την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μη χειρότερα να λέμε....

    http://scepticusbatsicus.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...