Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Δημόσια τηλεόραση.

Η οικονομική κρίση εκτός από τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και γενικά τους διαφόρους τομείς της εθνικής οικονομίας, έπληξε και την ιδιωτική τηλεόραση. Οι αστέρες της, ασφαλώς με την σύμφωνη γνώμη των καλαναρχών και ορισμένων εφημερίδων, άρχισαν πόλεμο εναντίων της κρατικής τηλεόρασης. Μίλησαν για τις μεγάλες δαπάνες, για το υπεράριθμο προσωπικό και άλλα πολλά. Μέχρι εδώ μπορεί να έχουν δίκιο. Είναι εντελώς απαράδεκτοι που είπαν ότι δεν έχει τηλεθέαση, άρα δεν έχει λόγους ύπαρξης. Το θέμα της τηλεθέασης είναι ένα παλαιό πρόβλημα.

Δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστη είναι η εταιρεία AGB και ακόμη σοβαρότερο, που εγκαθιστά τα μηχανήματα μετρήσεως; Από ποιούς τηλεθεατές εξαρτώμεθα; Ποιό είναι το επίπεδό τους, αυτό που ο καθηγητής κ. Γιανναράς ονομάζει «κατά κεφαλήν καλλιέργεια». Ο λόγος υπάρξεως της κρατικής είναι εντελώς διαφορετικός από της ιδιωτικής, δεν είναι εμπορική. Είναι το μέσον που πρέπει να δημιουργεί πολιτισμό και γνώση. Τα θέματα πρέπει να είναι, ιστορικά γεγονότα, πολιτιστικά, επιστημονικά, γνωριμία των θαυμάσιων τοπίων της χώρας, και καλά ρεπορτάζ. Μουσεία, πινακοθήκες, παραδοσιακά χωριά, παραδώσεις του τόπου μας και σωστή χρήση της γλώσσας μας. Τα περισσότερα τα κάνει, προβάλει συναυλίες, όπερες και άλλες σοβαρές εκδηλώσεις. Θαυμάσια ντοκιμαντέρ, να γνωρίσει ο κόσμος τον πλανήτη που ζούμε. Αν δεν υπήρχαν η Δόρα Στράτου και η Δόμνα Σαμίου θα είχαν χαθεί οι παραδοσιακοί χοροί και τα δημοτικά μας τραγούδια. Αυτό πρέπει να είναι το έργο της. 

Η ιδιωτική έχει εθίσει τον κόσμο με σκουπίδια. Τα διάφορα πρωϊνάδικα, μεσημεριανά, απογευματινά κουτσομπολίστικα. Ανεξέλεγκτη, έμαθε τους θεατές να κοιτούν από τις κλειδαρότρυπες. Ποιος παντρεύτηκε, ποιος χώρισε, ποια είναι έγκυος, που γλέντησαν οι διάσημοι, που ντύνονται κλπ. Όπου σκάνδαλο όλες τις λεπτομέρειες, σχόλια και πολλές εικόνες. Ξανθιές προκλητικά ντυμένες, που το πρωϊ ακόμη αγουροξυπνημένες χασκογελούν και χορεύουν επιδεικνύοντας τα κάλλη τους κι όχι κάποιο ταλέντο. Μοναδική εξαίρεση ο ΣΚΑΙ. Έτσι μετρούν την τηλεθέαση!!! Γιατί τους έπιασε το φιλότιμο τώρα; Για τους δικούς τους μισθούς δεν λένε τίποτα. Φιλανθρωπία κάνουν; Και τα δελτία ειδήσεων μόνον ειδήσεις δεν είναι. Σχόλια, ανακρίσεις βουλευτών και υπουργών, που βρίσκουν ευκαιρία για τσάμπα διαφήμισή τους. Ας πάψουν λοιπόν κι ας ανεβάσουν κι αυτοί με καλή ποιότητα το πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων.

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα της κρατικής τηλεόρασης και της φυσιογνωμίας της είναι ενα πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί όλες τις δημόσιες τηλεοράσεις στον κόσμο (βλέπε BBC και τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και εξοικονόμησις πόρων).
    Στην Ελλάδα που απο πρίν λίγο καιρό επικρατούσε το "όραμα" Παναγόπουλου για "ανταγωνιστηκούλα" κρατική τηλεόραση θα πρέπει νομίζω να γίνει πολύ δουλειά για να καταστεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μακρυά απο τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό του «αίματος, σπέρματος, ψέματος» που προκαλεί αναπόφευκτα σύγχυση στον τηλεθεατή.
    Εχω ενα θέμα με την φιλοσοφία της κρατικής τηλεόρασις που ενώ δηλώνει σαφέστατα οτι δεν ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια και δεν στοχεύει σε μερίδιο της πίτας,αλλά ποντάρει στην ποιότητα , μετρά το μερίδιο της αγοράς και όταν έχει υψηλή τηλεθέαση κάποιο πρόγραμμα το διαφημίζει έντονα και επίμονα,που σημαίνει οτι την ενδιαφέρει.
    Ας επιλέξει λοιπόν την πολιτική της,και αν αυτή συμπεριλαμβάνει και κριτήρια εμπορικά ας το ξεκαθαρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...