Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι τζαμπατζήδες.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από το τραγικό δυστύχημα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου παιδιού, μπορώ να πω για ασήμαντη αφορμή και θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω το «ασήμαντη» αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τις οποίες κάποιοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν και κάποιοι άλλοι να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά. Το κακό ξεκινά από πολύ ψιλά και το δυστύχημα, ήταν αυτό που έδωσε την αφορμή να δείξει ο πολίτης τα αισθήματά του προς την πολιτεία, για την αναλγησία της, την αδιαφορία της και τον εμπαιγμό προς τους ιθαγενείς υπηκόους της. Έτσι εξηγείται η αγανάκτηση των επιβατών. Ποιος είναι ο πρώτος τζαμπατζής;

Ποιος άλλος από το ίδιο το κράτος. Και πού δεν χρωστάει; σε όλες τις ΔΕΚΟ, στα ταμεία και τα περισσότερα στο ΙΚΑ. Σε μισθούς ιατρών και νοσηλευτών, σε κλινικές, εξεταστικά κέντρα, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρίες, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, επιστροφές ΦΠΑ σε εξαγωγείς προϊόντων, σε κάθε είδους προμηθευτές του, θα μπορούσαμε να του προσάψουμε ακόμη έναν τίτλο τουρκικής προέλευσης, αυτόν του «μπαταξή». Παρ’ όλα αυτά τζαμπατζή ονόμασαν τον νέο με την τραγική τύχη, αλλά κι όλους όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο στα μεταφορικά μέσα. Για όλα τα ελλείμματα του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών την μόνη ευθύνη την έχουν οι επιβάτες που δεν ακυρώνουν το εισιτήριο τους ή δεν το αγοράζουν καθόλου; Είναι το εύκολο συμπέρασμα των διοικούντων. Πάντα το φταίξιμο είναι του πολίτη, ποτέ της ηγεσίας. Άλλοι κερδίζουν ή κάνουν λάθη, ο πολίτης πληρώνει.


Οι σπατάλες των διαφόρων διοικήσεων που απαρτίζονται από κομματανθρώπους, άσχετους με την θέση που χαριστικά τους έδωσε το κυβερνών κόμμα. Οι προμήθειες ανταλλακτικών, παλαιών αλλά και νέων λεωφορείων, σιδηροδρόμων μετρό κλπ, έγιναν όλα με διαφανείς διεργασίες; Γιατί τότε έγινε ολόκληρο θέμα με την Siemens και το κουκούλωμα που ακολούθησε, σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας; Οι διορισμοί υπεραρίθμων μισθωτών κυρίως στο μετρό που δεν το έκρυψαν, όλοι ήταν πελάτες και ψηφοφόροι μεγάλου κόμματος. Όταν άρχισαν οι περικοπές μισθών λόγω της κρίσεως, μόνοι τους μας είπαν εκείνα τα απίθανα επιδόματα που χαριστικά έδιναν στην κομματική πελατεία τους. Οι απεργίες οι στάσεις εργασίας τις οποίες έκαναν οι οδηγοί. Στάση είναι να σταματά εκεί που βρίσκεται το όχημα κι όχι να αποσύρεται μία ώρα ενωρίτερα για το αμαξοστάσιο. Δύο ώρες στάση έλεγαν, τέσσερις ήταν στην πραγματικότητα. 

Θα μπορούσα ν’ αναφέρω πολλά ακόμη, μα πρέπει να μπω στο θέμα. Αυτά δημιούργησαν τα ελλείμματα κι όχι η λαθρεπιβίβαση. Και προκειμένου να κρύψουν ως συνήθως τα κακώς κείμενα, τι έκαναν οι φωστήρες της διοίκησης; δημιούργησαν το σώμα των ελεγκτών. Θα μου πείτε που είναι το περίεργο; Σας απαντώ. Όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιοι από τα μέσα επικοινωνίας, είναι εθελοντές οι οποίοι αμείβονται με ποσοστό επί του προστίμου κι ένα ρεπό ανά πέντε ή δέκα πρόστιμα, δεν θυμάμαι καλά απ’ αυτά που περιέγραψαν άλλοι εργαζόμενοι. Λειτουργούν δηλαδή σαν τους κυνηγούς επικηρυγμένων. Αυτός είναι ο λόγος του ζήλου τον οποίο επιδεικνύουν, όχι από καθήκον αλλά με δέλεαρ το κέρδος. Αυτόν τον τρόπο κάποια στιγμή οι περισσότεροι τον είδαμε να εφαρμόζεται σε κάποιους παραβάτες οι οποίοι έλεγαν πως δεν είχαν εισιτήριο, αλήθεια ή ψέματα, δεν έχει σημασία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πάνε όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά μόνον εθελοντές. 

Τι έχουν αυτοί που στερούνται οι άλλοι; Μα φυσικά την έλλειψη αγωγής και συμπάθεια στους πάσχοντες, τρόπο συμπεριφοράς κι όχι αντιμετώπιση του παραβάτη ως να είναι εγκληματίας. Λες και οι ελεγκτές ενδιαφέρονται για την εξάλειψη του ελλείμματος. Για την δική τους τσέπη δουλεύουν. Υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Έχετε δει λαθρομετανάστη να πληρώνει εισιτήριο; Δεν φαντάζομαι. Τι πρόστιμο θα του επιβάλει ο ελεγκτής και τι στοιχεία θα του πάρει; Δεν πληρώνει περίθαλψη, δεν πληρώνει εισιτήριο, εργάζεται ανασφάλιστος και η αμοιβή του είναι μαύρη. Ο χρόνια άνεργος Έλλην πολίτης δεν έχει ένσημα, δεν έχει περίθαλψη. Στην χώρα του είναι πολίτης δευτέρας κατηγορίας. Δεν θ’ αγανακτήσει; Αυτό έγινε μέσα στο τρόλεϊ. Μας είπαν πως η διοίκηση διέταξε ΕΔΕ. Σωθήκαμε. Τώρα θ’ αποδοθεί δικαιοσύνη. Όλοι γνωρίζουμε πόσο κρατούν και τι αποτέλεσμα έχουν οι ΕΔΕ. 

Αν είχε συμβεί το αντίθετο, δηλαδή αν είχε πέσει ο ελεγκτής τι θα είχε γίνει; Πάντως όχι ΕΔΕ. Θα είχαν συλλάβει τον νέο, θα πήγαινε αυτόφωρο και η κατηγορία που θα του φόρτωναν, θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση φόνος εξ αμελείας. Οι παραλήψεις του ΟΑΣΑ. Εισιτήρια πωλούνται μόνο στις αφετηρίες κι εκεί αν δεν λείπει ο κοπανατζής υπάλληλος. Στις στάσεις δεν βρίσκεις, καθώς και στα λίγα περίπτερα που έχουν απομείνει. Πολλές φορές έχουμε δει επιβάτες που ζητούν ν’ αγοράσουν εισιτήριο από τους συνεπιβάτες, γιατί δεν βρήκαν στην στάση που επιβιβάστηκαν. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει στο μετρό και στον ΗΣΑΠ. Εκεί έχει λυθεί με τους αυτόματους πωλητές και τα ταμεία. Τέτοια μηχανήματα θα μπορούσαν να μπουν και στα λεωφορεία, τότε δεν θα υπήρχε η δικαιολογία στους παραβάτες. Όσο για τους ελεγκτές να είναι μισθωτοί υπάλληλοι, όχι κυνηγοί. Αυτές οι κουταμάρες που λένε να ελέγχει και να πουλάει ο οδηγός εισιτήρια, δεν στέκουν με καμία λογική. 

Τα δρομολόγια έχουν αραιώσει για λόγους οικονομίας. Σε κάθε στάση θα γίνεται μεγάλη καθυστέρηση. Θα πρέπει ο οδηγός να έχει ψιλά για να δίνει ρέστα μαζί με τα εισιτήρια, ακόμη θα κινδυνεύει κι από ληστεία. Οι επιβάτες που θα περιμένουν ώρα στον ήλιο ή στην βροχή, θ’ αγανακτούν και θα τα βάζουν με τον οδηγό. Επειδή το γνωρίζουν οι οδηγοί δεν πρόκειται να το δεχθούν. Οι σοφοί που σκέπτονται τέτοια μέτρα, είναι φανερό ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ μέσα συγκοινωνίας. Αυτό που μάλλον θα γίνει τώρα είναι πως το θέμα θα πέσει στις Ελληνικές καλένδες και γρήγορα θα περάσει στην λήθη. Ανάκριση με όρκους δεν γίνεται. Άλλωστε η κυβέρνηση μας δήλωσε πως θ’ απολύσει επιόρκους δημοσίους υπαλλήλους. 

Ο όρκος πια είναι εθιμοτυπικός. Αρκετοί εκ των πολιτικών δεν τον παραβιάζουν; Δεν είναι μόνον κρίμα που χάθηκε ένα νέο παιδί, είναι πως ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ευτυχώς όχι όλα, του φόρτωσαν τον τίτλο του τζαμπατζή. Οι αναμάρτητοι!!! Αυτοί που κρατούν την εξουσία στην θέση της. Να μας πουν αν οι εργοδότες τους έχουν πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους. Πρώτα τις συχνότητες που όλοι γνωρίζουμε πως είναι χαριστικές, τους φόρους τους προς το δημόσιο, τις εργοδοτικές εισφορές προς τα ταμεία. Δεν νομίζω πως σε όλα είναι εντάξει. Αυτοί δεν είναι τζαμπατζήδες; Όχι είναι νταβατζήδες. Αλλοίμονο στους απροστάτευτους που μονίμως πληρώνουν και πάντα χρεωμένοι είναι. Κι όχι μόνον χρεωμένοι αλλά και προδομένοι απ’ όλους τους βολεμένους και τα εξαπτέρυγα, τα πέριξ της εξουσίας.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/8/13 11:40

    Σωστή τοποθέτηση.
    Θα ήθελα επίσης περισσότερα για αυτούς που γράφετε στην 1η παράγραφο με τις σοβαρές ευθύνες 'τις οποίες κάποιοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν και κάποιοι άλλοι να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά'
    ifilis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...